Intraossale anesthesie

Intraossale anesthesie werkt op een andere manier dan geleidings-, infiltratie- en intraligamentaire verdoving omdat deze in het in het spongieus botweefsel geplaatst wordt. Het doel van de methode is om zo dicht mogelijk bij de apex te injecteren. Vanaf hier verspreid de verdovingsvloeistof zich in het spongieus bot en omliggende weefsels.

Dichtbij de apex injecteren brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo zit de verdoving altijd, werkt deze onmiddellijk en is het pijnloos, en ebt de vloeistof niet weg naar de tong, wang en lippen. Met andere woorden de weke weefsels zijn niet verdoofd.

Daarom wordt intraossale verdoving door velen gezien als een beter alternatief dan geleidings-, infiltratie en intraligamentaire verdoving [1]. Ook wetenschappelijk onderzoek lijkt het daar mee eens te zijn [2], zelfs in situaties waar het moeilijk is zoals bij ontstoken pulpitis [3].

Intraossale anesthesie kunt u uitvoeren met de QuickSleeper.  Wilt u meer weten over anesthesie? Johan Aps heeft 29 mei 2020 een webinar gegeven (Lokale anesthesie in de tandheelkunde: feiten en fabels) die u kunt terugkijken.

[1] Aps, Johan KM. “Intraosseous local anesthesia in dentistry makes sense.” Int J Clin Anesthesiol 1.1006 (2013).

[2] Dunbar, Daniel, et al. “Anesthetic efficacy of the intraosseous injection after an inferior alveolar nerve block.” Journal of endodontics 22.9 (1996): 481-486.

[3] Lordan, John. “Successful anaesthesia in acutely inflamed pulps.” Endodontic Practice 2 (2016).

QuickSleeper injectie