“In oktober 2017 heb ik de Quicksleeper aangeschaft na een introductie avond, die door een van de iQual leden was georganiseerd.
De gedemonstreerde mogelijkheden leken mij een prima aanvulling voor de praktijk.
Het systeem bestaat uit een handstuk verbonden met een klein kastje welke met een adapter op het lichtnet wordt aangesloten. De bediening gaat d.m.v. een voetpedaal welke draadloos verbonden is met het systeem. Dat het draadloos is maakt het gebruik erg makkelijk.
Het gebruiksklaar maken van de Quicksleeper gaat na enkele keren redelijk vlot, zeker als je rekening houdt met de stand van de huls waar de naald op komt.
De Quicksleeper is direct door mij in gebruik genomen. In het begin is de positionering ten opzichte van de patiënt even wennen en ook moet je enige handigheid krijgen in het voorkomen dat de lip of wang niet tegen de draaiende naald aankomt.
Zoals bij de introductie al werd aangegeven, is een röntgenfoto wel zo handig om goed te kunnen zien hoeveel ruimte er is tussen de wortels. Kom je met de naald in het periodontium dan is dat voor de patiënt geen prettige ervaring.
Ik heb vanaf het begin getracht zoveel mogelijk van de QS gebruik te maken. De eerste grote verrassing was bij het plaatsten van een prothese in de bovenkaak waarbij 10 elementen moesten worden geëxtraheerd. Met vier injecties met de QS alleen van buccaal was het mogelijk om alle elementen zonder problemen te verwijderen. De patiënt en behandelaar waren blij verrast. Patiënt verliet de praktijk zonder een verdoofde mond.
Na enkele weken kon ik in 90% van de gevallen met de QS goed uit de voeten.
Ook bij kleine kinderen is de QS makkelijk in het gebruik, je benadert de te verdoven kies op een minder dreigende manier, naaldje is erg klein en in veruit de meeste gevallen voelen de kinderen nauwelijks iets.
Wat het aller prettigst is van het gebruik van de QS, is dat je praktisch geen mandibulaire anesthesie meer hoeft te geven. Hierdoor is het mogelijk in de onderkaak dubbelzijdig te werken, wat erg goed van pas kwam, bij het plaatsen van een aantal kronen links en recht in de onderkaak.
Doordat je even de tijd moet nemen om de QS te gebruiken, krijg je een rustmoment aan de stoel. Dit is voor de patiënt erg plezierig, want de meeste mensen komen niet voor hun plezier. Na de 2 tot 2,5 minuten weet je ook dat je meteen aan de slag kan, want de verdoving zit direct.
Een punt van aandacht is de gebruikte anesthesie vloeistof. In enkele gevallen werd er melding gedaan van hartkloppen, wat na enkele minuten weer verdween. Dit heeft mij wel doen besluiten bij twijfel Citanest te gebruiken. In het gros van de gevallen werkt dat ook prima.
Over het algemeen zijn de mensen prettig verrast na de verdoving en de behandeling. Een enkeling, en dat zijn er iets van drie, willen de volgende keer weer de gewone injectie. Dat komt dan vooral door de vibratie die ze voelden wanneer de naald erin gedraaid wordt.
De conclusie is dat het een erg plezierige manier is om patiënten te verdoven, vooral geen mandibulair meer. Het is prettig even een rustig moment te hebben voor de behandeling. Het kost even tijd, maar je krijgt er ook wat voor terug. Een nog niet genoemd voordeel is dat je minder carpules gebruikt, zeker bij mandibulaire anesthesie gebruikte ik er minstens 2.”